Stigs budord – Öka intaget av jod (video)
Stig berättar om salt och jod
Jod är ett mineralämne som spelar en avgörande roll för en normal sköldkörtelfunktion och som bidrar till produktionen av sköldkörtelhormoner. Det stödjer dessutom normala kognitiva förmågor och nervsystemets funktion.
Undertexter finns på engelska och svenska – För att ändra språk på undertexten, klicka på kugghjulssymbolen.
Jodbrist är ett utbrett problem i många länder och är ett tillstånd som kan få allvarliga konsekvenser. Brist på jod leder till minskad produktion av sköldkörtelhormoner, vilket kan resultera i hypotyreos. Ett typiskt tecken på en svår brist är en förstorad sköldkörtel, även känd som struma. Symtom på jodbrist kan även vara nedsatt ämnesomsättning, trötthet, muskelsvaghet, tarmbekymmer, oförklarlig viktökning, torr hud och känslighet för temperaturförändringar. Det är särskilt viktigt för gravida och ammande att ha goda jodnivåer, då jodbrist under graviditeten kan påverka barnets tillväxt och neurologiska utveckling.
Mineralen jod kan intas via kosten, till exempel genom att äta joderat salt, animaliska livsmedel eller kelp. Jodberikat salt har länge varit en rekommendation i Sverige, men på senare tid har många bortsett från det och börjat äta salt som exempelvis himalayasalt – som inte är jodberikat. När det kommer till jodhalten i animaliska livsmedel, så varierar den beroende på om djuren har fått jodberikat foder/saltsten eller inte. Ett alternativt sätt att tillgodogöra sig jod är genom att äta brunalgen kelp, som naturligt innehåller höga halter av jod. Stig rekommenderar att begränsa intaget av salt, både natrium och klorid, men att det salt som man intar ska vara jodberikat (seltin). Stig rekommenderar även att öka intaget av jod, vilket han själv gör genom tillskott av kelp.
Se alla videor om Stigs 12 budord här: Stigs budord