Stig Bengmark har gått ur tiden  

Upphovsmannen till Synbiotic, professor Stig Bengmark, Lomma, har avlidit den 2 december, 2023 vid 94 års ålder.  

Stig var en inspiratör och förespråkare inom hälsa samt en pionjär inom forskning kring mjölksyrabakterier. Han har hjälpt tusentals människor att bli friska genom sin blogg, föreläsningar, böcker och kosttillskott. Hans vision var alltid att hjälpa människor till en bättre hälsa.  

Stig Bengmark föddes den 10 april 1929 i Östervåla utanför Uppsala. 1956 avlade han läkarexamen vid Lunds universitet. Stig var chefskirurg och klinikchef vid Universitetssjukhuset i Lund mellan åren 1970–1994. Året 1971 blev Stig professor vid Lunds universitet. Detta var han fram till 1994 då han blev Professor emeritus vid medicinska fakulteten i Lund. År 1999–2000 verkade Stig även som honorary visiting professor vid University College i London.

Under sin tid som kirurg blev Stig en av föregångarna till extensiv bukkirurgi, specialiserad på de stora organen levern och pankreas. Det var då han fick upp ögonen för tarmflorans betydelse för patienters återhämtning efter operation.

Efter att ha pensionerat sig som kirurg valde Stig att fortsätta utvidga sin kunskap om kroniska sjukdomar och dess orsaker. Genom sin forskning fann Stig att det fanns en tydlig koppling mellan kroniska sjukdomar och tillståndet dysbios som kännetecknas av en betydande minskning av tarmflorans godartade bakteriearters mångfald i tarmen.

Driven av att förbättra människors tarmhälsa startade Stig ett forskningsprojekt år 1999 tillsammans med några kollegor. Målet var att hitta en elit av goda tarmbakterier som förstärker varandras egenskaper samt har en antiinflammatorisk effekt. Tillsammans studerade de över 500 olika mjölksyrabakterier, projektet resulterade i att fyra unika stammar av mjölksyrabakterier valdes ut och patenterades.

Bakterierna kombinerades med fyra olika sorters kostfibrer som visade sig hjälpa bakteriernas förmåga att fortplanta sig i tarmen. Stig valde att döpa sin komposition av goda bakterier (probiotika) och kostfibrer (prebiotika) till Synbiotic2000, ett preparat som under de efterföljande åren fick enastående resultat i ett flertal studier.

I över 20 år gjordes det sedan studier med Synbiotic2000 över hela världen. Gång på gång visade sig synbiotikan vara framgångsrik i att bygga upp tarmfloran, förbättra immunförsvaret och sänka inflammationsmarkörer hos sjuka människor. Än idag forskas det med Stigs unika preparat.

Efter alla år av kliniska studier med Synbiotic2000 kände sig Stig så pass säker på effekten att han nu ville göra kompositionen tillgänglig även för friska personer och personer med lättare problem.  Han startade därför bolaget Super Synbiotics AB, 2016, tillsammans med flera hälsoförespråkare.

Under sin karriär var Stig fast besluten om att vi människor kan påverka och välja vår hälsa. Genom sin forskning om tarmflorans roll för hälsan upptäckte Stig sambanden mellan kostvanor, kronisk inflammation och sjukdomar. Under många år publicerade Stig krönikor i tidningar och på sin blogg. Han var en flitig föreläsare inom antiinflammatorisk kost och om hur tarmfloran påverkar hälsan. Han fyllde ständigt hörsalar både i Sverige och utomlands där han delade sin kunskap.

År 2018 gav Stig ut boken ”Välj hälsa!”, med samlade råd om en antiinflammatorisk livsstil, senare följd av ”Välj hälsa! Receptboken” författad tillsammans med hans hustru Marianne Bengmark. Båda böckerna blev snabbt storsäljare och har uppskattats av många läsare.

Stig kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen. Han kommer alltid fortsätta att inspirera oss till att jobba vidare för att en bra maghälsa ska vara tillgänglig för alla. Uppdraget för SuperSynbiotics från Stig var alltid tydligt – “Sprid kunskapen om hälsa”.

Det kommer vi att fortsätta göra.

 

/ Ludvig Ekelund VD på SuperSynbiotics AB tillsammans med redaktionen på stigbengmark.com

 

 

Mer från Prof. Bengmark