Stigs budord – Begränsa/eliminera alla mejeriprodukter (video)

När Stig var barn fick han lära sig att mjölk och smörgås är det bästa som finns. I dagsläget undviker han däremot mejeriprodukter - eftersom de har visat sig ha flera negativa effekter på hälsan. Se videon längre ner.

Stig berättar om mejeriprodukter

De två viktigaste anledningarna att undvika mejeriprodukter som mjölk och ost är att de innehåller det inflammationsdrivande proteinet kasein, samt sockerarterna laktos och D-galaktos.

Undertexter finns på engelska och svenska – För att ändra språk på undertexten, klicka på kugghjulssymbolen.

Utöver att mejerivaror innehåller inflammationsframkallande proteiner och sockerarter, innehåller de även en mängd hormoner och tillväxtfaktorer. Dessutom är de rika på långkedjiga mättade fetter, vilket är en typ av fett som enligt Stig bör undvikas. Processerna som används innan mejerivaror når butikshyllan bidrar också till ofördelaktiga effekter på hälsan. Pastörisering av mjölk leder exempelvis till bildandet av substanser som är både giftiga och inflammationsframkallande, så kallade AGE och ALE.

Stig rekommenderar att du försöker begränsa eller eliminera alla mejeriprodukter ur din kost, särskilt smör, ost och mjölkpulver. Välj i stället växtbaserade alternativ som havremjölk eller sojamjölk. Alternativmjölk kan du göra enkelt hemma om du vill undvika tillsatser och upphettningsgifter. Ett annat tips är att använda avokado som ett substitut för smör. Det fungerar i många recept eftersom avokado tillför en mjuk och gräddig konsistens.

Läs vidare om mejeriprodukter i Stigs krönika: Smörgås och mjölk – det nyttigaste man kan äta?

Läs Stigs 12 budord här

Se nästa video: Stigs budord – Begränsa/eliminera upphettningsgifter (video)

 

Mer från Prof. Bengmark