Stigs budord – Tag tillskott av omega-3 (video)

Omega-3 är en essentiell fettsyra, vilket innebär att vi måste tillgodogöra oss den via kosten. Professor Stig Bengmark rekommenderar att inta Omega-3 via kosttillskott. Se videon nedan.

Stig berättar om fettsyran Omega-3

Vissa av de livsviktiga ämnen som kroppen behöver kan den inte producera själv, till exempel fettsyran omega-3. Dessa ämnen kallas för essentiella och behöver intas via kosten.

Undertexter finns på engelska och svenska – För att ändra språk på undertexten, klicka på kugghjulssymbolen.

Både omega-3 och omega-6 är essentiella fettsyror, men vår västerländska kosthållning har gjort att intaget av den inflammationsframkallande omega-6 har ökat markant, medan intaget av den antiinflammatoriska omega-3 har minskat. Även om både omega-3 och omega-6 är viktiga för kroppen, så anses en kvot motsvarande ungefär 50:50 mellan dessa två fettsyror vara det optimala för hälsan. Det finns visserligen ett antal studier som ifrågasätter vikten av kvoten mellan omega-3 och omega-6, men det råder konsensus kring att tillräckligt intag av omega-3 har en viktig betydelse för hälsan.

Omega-3 finns i fet fisk som lax, sill och makrill. Dessutom finns det även i andra livsmedel som linfröolja och valnötter. Även vissa alger är en god källa till omega-3, och därför finns det nu kosttillskott som innehåller algolja i stället för fiskolja. Omega-6 finns i bland annat solrosolja, majsolja och sesamfröolja, men eftersom vår kost generellt sett är rik på omega-6 krävs det sällan kosttillskott för denna fettsyra.

Läs mer om omega-3 i Stigs krönika: Därför bör du äta Omega-3

Läs Stigs 12 budord här

Se alla videor om Stigs 12 budord här: Stigs budord

 

Mer från Prof. Bengmark