Stigs budord – Tillämpa daglig fasta (video)

I Professor Stig Bengmarks 12 budord för optimal hälsa rekommenderar han att tillämpa daglig fasta. Det finns ett flertal metoder för fasta, vilket ger varje person en möjlighet att hitta en metod som passar ens preferenser och livsstil. Se videon längre ner.

Stig berättar om fasta och strukturerat ätande

Allt mer forskning visar på fördelarna med daglig fasta, det vill säga att begränsa tiden på dygnet då man äter. Se videon nedan där Stig berättar vad som händer i kroppen när man fastar.

Undertexter finns på engelska och svenska – För att ändra språk på undertexten, klicka på kugghjulssymbolen.

När man tillämpar daglig fasta ger det kroppens organ en möjlighet till återhämtning, vilket har ett flertal positiva effekter. Det kan bland annat minska inflammationen i kroppen, reducera skadorna på kroppens proteiner samt sänka fettnivåerna i blod och lever. Dessutom har det visat sig förbättra både insulinkänsligheten och känsligheten för leptin, vilket är positivt för att förebygga diabetes.

Ett exempel på en metod för fasta som Stig rekommenderar är 6/18-metoden, som innebär att man äter under 6 av dygnets timmar och låter organen vila under de resterande 18 timmarna. Beroende på preferenser kan man antingen välja att hoppa över frukosten, så kallad ”SKIPPING BREAKFAST” (inga kalorier innan lunch), eller att hoppa över middagen, så kallad ”SKIPPING DINNER” (inga kalorier efter kl. 14).

Läs vidare om fasta i Stigs krönikor:
Fasta – en av hemligheterna bakom ett långt och friskt liv
Frukost – det minst viktiga målet 

Läs alla Stigs 12 budord för optimal hälsa här

Se alla videor om Stigs 12 budord här: Stigs budord

 

Mer från Prof. Bengmark