Bill Clinton – en förebild för hela världen

Denna krönika är skriven av Stig Bengmark – professor emeritus, forskare, föreläsare och författare. Läs fler av Stigs krönikor här.

Jag vet inte om du känner till att förre presidenten i USA, Bill Clinton, har varit svårt sjuk? Förr i tiden älskade president Clinton all typ av skräpmat, och var storkund hos McDonalds. Det kunde hända att han stannade sin tio bilar långa kortege med säkerhetsvakter framför en McDonalds för få dagens hamburgare med pommes frites. De negativa effekterna uteblev inte, han blev tidigt svårt hjärtsjuk med svårt skadade kranskranskärl och fick genomgå en omfattande hjärtoperation. Kort därefter fick han ett mejl från den världsberömde hjärtläkaren Dean Ornish, som förklarade att president Clinton inte hade något annat val än att helt ansluta sig till hans hälsoprogram. Detta gjorde Bill Clinton, till en början halvhjärtat, men sedan 2011 fullt ut. Och i dag lever han som en riktig fundamentalist.

Radikala livsstilsomläggningar kan hämma hjärtkärlsjukdomar

Hjärtläkaren Dean Ornish chockerade världen 1990 då han som 37-åring publicerade i världens ledande medicinska tidskrift, The Lancet, en studie som klart visade att man kan få åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom att gå tillbaka. Sedan århundranden hade hjärtinfarkt betraktats som en omedelbar eller fördröjd dödsdom, så detta var på sin tid väldigt kontroversiell forskning. I dag vet vi dock att de flesta kroniska sjukdomar, ibland även cancer eller neurologiska sjukdomar som epilepsi och multipelskleros, kan gå tillbaka genom radikala livsstilsomläggningar.

Annons
Köp Stig Bengmarks böcker!
  • Stigs bästa råd för optimal hälsa
  • Allt om inflammation och tarmfloran
  • Tips och recept för det antiinflammatoriska köket

Dr Ornish studerade patienter med måttlig till svår hjärt-kärlsjukdom och delade upp dem i två grupper: en grupp som fick äta som vanligt, och en annan grupp som rekommenderades en daglig rutin med bl.a. måttlig motion och vegetarisk kost med låg fetthalt. Vid kranskärlsröntgen fem år senare hade åderförkalkningen i snitt ökat ytterligare 28% i den första gruppen, medan den hade minskat med i snitt 8% i den behandlade gruppen. Antalet hjärtincidenter med sjukhusinläggning under dessa år var dessutom imponerande färre i den behandlade gruppen. Tyvärr visade det sig att många i den behandlade gruppen inte varit tillräckligt hängivna utan fuskat. Hos de som varit minst följsamma hade kranskärlen ökat sin vidd med i snitt bara någon millimeter, medan ökningen hos de mest hängivna var uppåt en centimeter. Så, vill man få ut full effekt av ekologisk behandling måste man vara mer eller mindre fundamentalist.

Dr Ornish hälsoprogram har fyra delar:

  • Diet: Låg, helst ingen, andel av mat från djur (kött och mejerivaror), litet intag av industriellt behandlade kolhydrater (socker och ”sockerlika” råvaror som kokta rotfrukter, säd, bröd, kokt ris, pizza och pasta). Stort intag av (helst råa) grönsaker, ärter, nötter, avokado samt fisk och kyckling i modesta mängder.
  • Kontroll av stress: Meditation, yoga, avslappning, andningsövningar och stretching.
  • Motion: Åtminstone 20 min ansträngande fysisk aktivitet som aerobic, motion, intensive cykling och powerwalking. Det är främst hjärta och lungor som motioneras – pulsen måste gå upp ordentligt och du måste bli lite andfådd och svettig.
  • Rikt socialt liv och support: Öva på din empati och kommunikationsförmåga. Öva också förståelse, förlåtelse, försonande, altruism och kärlek till alla. Ägna mycket tid med familj och vänner, grupper, klubbar och kyrkor. Social gemenskap är viktigt!

Förutom Dean Ornish ingår också bröstcancerkirurgen Caldwell Blakeman Esselstyn Jr. och kirurgen Mehmet Oz (känd från Oprah Winfrey Show Dr. Oz Show) i Clintons team, och det är ingen tillfällighet att två av de tre i botten är kirurger, precis som jag själv. Vi kirurger vet att det vid operation går mycket sämre för dem som inte skött sin livsstil eller får lämplig näring i samband med operation. Att ”röka med magen” är minst lika farligt som att både röka cigaretter och missbruka alkohol lagt tillsammans.

Vitamin K2 kan hämma åderförkalkning

vitamin k stig bengmark

Om åderförkalkning vet man att för varje procent som man kan minska det elakartade kolesterolet i kroppen så ökar chansen till ett långt friskt liv tre gånger så mycket. Man skulle gärna vilja veta om det är någon ingrediens som är den allra viktigaste och en stor kandidat är vitamin K2. På bilden syns en viktig lista som alla bör hämta stora delar av sin dagliga kost från.

 

EU stödjer livsmedel som vi blir sjuka av

Bill Clinton har blivit det instrument som världen behöver i kampen mot sjuklig fetma och kroniska sjukdomar. Han har blivit en förebild för hela världen – vilket land han än kommer till så äter både värdar och gäster samma veganska mat. I en intervju med CNN förklarade Clinton att han älskar sin nya roll som förebild lika högt som sin veganska livsstil, och att det inte varit några bekymmer att avstå från kött, ägg, mejerivaror och att kraftigt minska på olja och fett. Clinton, som nu tappat uppåt 20 kg i vikt, förklarar att han verkligen tycker om de grönsaker, frukter, bönor och annat som han äter varje dag, och tillägger: ”Jag mår bra och har betydligt mer energi.”

Men, vi har en lång väg kvar. Läkemedel är fortfarande den snabbast växande kostnaden i de flesta sjukvårdsbudgetar, och i många länder uppgår den idag till en femtedel av landets totala sjukvårdskostnad. Dessutom är användandet av läkemedel i bl.a. USA den tredje vanligast dödsorsaken – bara hjärtkärlsjukdomar och cancer är större. Tyvärr visar varken politiker eller professionen något större intresse att prioritera förebyggande vård framför traditionell medicinsk läkemedelsbaserad. Snarare ”stödjer” man ökad sjuklighet genom att med EU-bidrag och nationella bidrag stödja produktion av livsmedel som vi äter alldeles för mycket av – något som kostar länderna mångdubbelt än vad de betalat i subvention för att söka ställa tillrätta.

Ett annat problem är att huvudparten av USA:s invånare inte längre vill betala för vård av de som missbrukar sin hälsa, blir feta och ådrar sig den ena kroniska sjukdomen efter den andra. De tycker helt enkelt det är individens skyldighet att själv vårda sin hälsa eller ta konsekvenserna av missbruk av hälsa. 20% av hela landets inkomster går idag till sjukvård och år 2020 räknar man med att hälften av en medelfamiljs inkomst efter skatt (drygt 46000 dollar före skatt) skall gå till vård och omsorg.

”Man vinner inga val på att rota i vad folk har i sina kylskåp”

Även i Sverige har vi stor ojämlikhet i hälsa. Siffrorna är uppseendeväckande – livslängden är närmare tio år kortare och sjukligheten cirka 60% större för låginkomsttagare och lågutbildade (gäller även för deras barn). Detta är ”old news” – studier på bl.a. enäggstvillingar har sedan länge visat att skillnaderna består mellan tvillingar där en blivit lågutbildad och den andre högutbildad, och att livsstilen och framför allt matvanorna står över de genetiska förutsättningarna. Detta har jag de senaste tjugo åren påmint många ministrar om men responsen har varit sval. En svarade: ”Man vinner inga val på att rota i vad folk har i sina kylskåp”. En annan minister sa: ”Hälsa är ingen politisk fråga”.

Mer från Prof. Bengmark