Välj Hälsa

Denna krönika är skriven av Stig Bengmark – professor emeritus, forskare, föreläsare och författare. Läs fler av Stigs krönikor här.

Mitt Välj Hälsa-program syftar till att inom det moderna livets gränser återvinna urkraften i våra förfäders livstil. God hälsa vilar på tre fundament: riklig motion, kontroll av stress och hälsoriktigt ätande.

Om motionens betydelse kan du läsa mer här. Den senaste erfarenheten sammanfattas med denna bild:

Om betydelsen av stresskontroll kan du läsa mer här.

Denna krönika syftar dock till att diskutera födans betydelse. Tre faktorer spelar den största rollen: tidpunkten på dygnet då den intas (läs mer här), mängden föda som intas och vad som intas.

De allmänna principerna för mitt Välj Hälsa-program finns sammanfattat i 12 budord:

HÄLSA – TOLV  BUDORD
• Begränsa/ta bort socker och sockerlikt: bröd, pizza, pasta, kokt ris, kokta rotfrukter i/ur kosten.
• Begränsa intaget av fruktsocker främst genom att utesluta kolsyrade drycker – läsk.
• Begränsa/ta bort mejerivaror ut kosten.
• Begränsa köttintag till mest vild fisk, och vilt. Undvik gris och begränsa nöt till högst 300 gr per vecka. Genom punkt 3 och 4 minskar Du radikalt ditt intag av långkedjiga fettsyror som skapar inflammation – speciellt de första timmarna efter fettrik måltid. Ät istället fetter med kortare kedjelängder speciellt kokos och avokadofetter.
• Begränsa/ta bort ur kosten all mat som någonsin blivit upphettad över 100 grader.
• Begränsa expositionen för bakteriegiftet endotoxin och omvärldsgifter/pesticider finns också i t.ex. damm.
• Begränsa expositionen för läkemedel.
• Ta så långt möjligt bort inflammationsframkallande proteiner som kasein (mejerivaror), gluten (vete, råg och korn) och zein (majs) ur kosten.
• Låt majoriteten av din kost vara färska råa grönsaker och frukter med låg sockerhalt, men gärna högre fetthalt, färska eller torkade kryddor och teer som nedsätter inflammation (olivte, yerba mate-te och grönt te).
• Ät rikligt med växtprotein/fiber/antioxidant-rika sädeskorn, fröer, ärtor, bönor, linser, mandel och nötter.
• Tillför rikligt av vitamin D, omega-fett, gurkmeja och probiotika – anti-inflammationens fyra hörnpelare. 
• Praktisera om möjligt dygnsfasta d.v.s. ingen mat efter kl 18.00 och före kl 12.00 nästa dag.

Viktiga föda är nötter mandel, fröer, ärter, bönor, linser, kryddor o dyl. Tyvärr är de ganska otillgängliga och mycket dyra i svensk handel. Alla dessa skall man kunna köpa in i kiloförpackning och ingen av dessa varor kosta över 150 kr kilot.

Martin Olsson och invandrarbutiker att föredra framför livsmedelskedjorna

Tyvärr älskar våra livsmedelskedjor att sälja mer förpackning än innehåll. Jordnötter t.ex. finns idag, som jag ser det, bara i kiloförpackning hos ICA och bara i småförpackning hos CityGross. En sådan policy leder till att man blir snål mot sig själv och inte äter tillräckligt av dessa nyttigheter. Den fanns en tid, men den ligger långt tillbaka, då vi kom hem från turistresor till Spanien med ca 15 kg nötter och kryddor, som vi köpt på spanska marknader, vilka vi sedan djupfrös för de närmaste månadernas behov. Det behöver vi inte längre – vår räddning blev Martin Olsson. Här registrerade vi oss för ca 25 år sedan, formaliteterna var ringa jag använde mitt personnummer och kallade mig Stig Bengmark Konsult (hade jag skrivit Stig Bengmark Professor hade det säkert gått sämre). Jag tror att alla kan göra detsamma. Härifrån drar vi hem stora lass av kryddor (älskar t.ex. blandningar som Fem pepparsorter, åtta franska örter) men allra främst gurkmeja i kiloförpackningar.

Har man inte tillgång till Martin Olsson så har man ofta glädje av invandrarbutiker, som inte älskar att ”smula sönder” allt som de stora livsmedelskedjorna. I England har alla stora livsmedelsbutiker inrättat ett ”Martin Olsson” inom sina egna lokaler och en stor del av butiken upptas av en sektion som kallas ”World Foods” – här återfinns det mesta i stora – ja riktigt stora förpackningar.

En stor del av sk Välj Hälsa-föda återfinns i vad jag kallar födans ”Champions League” – se bilder nedan! Utan Martin Olsson och invandrarbutiker så blir det dyrt – mycket dyrt. Jag avskyr butiker som föredrar att sälja förpackning framför innehåll! Här krävs en förändring – kanske en engelsk lösning?

Annons
Köp Stig Bengmarks böcker!
  • Stigs bästa råd för optimal hälsa
  • Allt om inflammation och tarmfloran
  • Tips och recept för det antiinflammatoriska köket

Mer från Prof. Bengmark